brød og kager02/10-2017 af Dorthe Anneberg

Valnøddeboller med chia frø

Valnøddeboller med chia frø

Lige nu er der valnøder friske og fine i smag. Der findes mange opskrifter på valdnøddeboller! Denne er nem og der er god smag. Jeg husker opskriften tilbage i start 80’erne – jeg bagte dem og sjovt nok, så fandt jeg opskriften på en lap papir – min mors håndskrift – dette var en af de få opskrifter min mor fik af mig. Jeg har ændret lidt i opskriften fra 80’erne. Vi brugte ikke chia frø den gang.

Du skal til ca. 25 boller bruge

6 dl vand

25 g gær

1/2 dl olie – jeg brugte valnød olie

1 spsk salt – jeg brugte sydesalt

250 g rugmel

ca. 600 g hvedemel – jeg brugte ølandshvede

3 spsk chia frø

100 g grofthakket valnødder

Kom vand, olie, salt og gær i en skål – opløs gæren tilsæt rugmel og rør godt rundt – lad hvile i 20-30 min. Tilsæt 200 -300 g hvedemel sammen med chia frø og de grofthakket valnødder. Tilsæt nu så meget mel, at dejen slipper men den må ikke være for tør! Ælt grundigt – har du røremaskine kan du med fordel bruge den.

Dæk dejen med et fugtig klæde – jeg lod den hæve i ca. 6 timer ved 14 grader – den skal hæve så den er luftig ca. dobbelt størrelse. Du kan også reducere gæren 12-15 g og lad den hæve i køleskabet natten over eller du kan bruge 50 g gær og lad hæve i ca. 1-2 timer ved stuetemperatur.

Beklæd bageplade med bagepapir – form boller og sæt på pladen. Lad bollerne hæve ca. 30-45 min. Varm ovnen til 250 g. Sæt bollerne i ovnen og bag dem ca. 15-18 min.

Man kan give bollerne et drys durum mel det gør at de bliver lidt mere sprøde man kan også sprøjte lidt vand i ovnrummet – det giver også sprød overflade.

God fornøjelse og tak fordi du læste med

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *