brød og kager05/12-2016 af Dorthe Anneberg

Det er snart jul!!

JULEBAG – der kan bages året rundt!

Nu hvor julen nærmer sig så skal der bages.smaakager

Panaforte med økologiske chia frø – øverst til højre

175 g blandede nødder (mandler/hasselnød/pistace/pecan) -hakket groft.
75 g hakket pomeransskal
75 g hakket figner
ca. 10 hakkede cocktailbær
50 g mel
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemomme
1/4 tsk nelike
125 g honning
125 g sukker
lidt flormelis
kom sukker og honning i en gryde – bland alle de øvrige ting i en skål – Da jeg jo har fokus på økologiske chia frø, så tilsætter jeg et par skefulde!! . Varm honning og sukker under omrøring – når den koger så lad den koge et par min – den må ikke brænde på – hæld så i nøddeblandinden rør/ælt dejen sammen – pas på det er varmt og det er lidt sejt! kom det i en tærteform (ca. 24 cm) beklædt med bagepapir – pres dejen godt ned – fugt hænder med koldt vand. Den er ca. 1 cm tyk. Bag kagen i ovnen 150 grader i ca 35 min. Afkøl og sigt med flormelis.

Vaniljedrømme (Min mors opskrift på vaniljekranse)

thumb_img_4300_1024

Jeg bruger fuldkornsmel,  jeg bruger 200 g mandler og jeg bruger en hel stang god vanilje. Smør og sukker røres, æg tilsættes. Finthakkede mandler (foodproces!!) tilsættes og mel vendes i – dejen hviler i køleskab. Tril små kugler og pres flade med en gaffel. Bag ca. 15 min ved 180 g. Opbevar i tætsluttet dåse. (Dejen er iøvrigt velegnet til frysning).

thumb_img_4305_1024

 

Året rundt bager jeg småkager og specielt lakridssmåkager med chia syntes jeg er fine – men de passer også godt i juletiden.

Lakridsmåkager med chia

  • 200 g fuldkornsmel
  • 3 spks chia frø
  • 125 g smør
  • 160 g rørsukker
  • 1 stort æg
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 15-20 g lakridspulver
  • 50 g hakket sød lakrids – kan udelades
  • 40 g tørrede tranebær – kan udelades
  • 50 g hvid chokolade
  • 50 g mørk chokolade
  • 30 g hakkede pekannødder

Alle indgredienserne blandes  sammen i en skål og dejen æltes godt sammen. Tril ‘pølser’ og pak ind i husholdningsfilm læg i køleskab et par timer. Så er dejen kold og fast – skær ud i skiver ca. 0,5 cm læg på bagepapir – giv dem lige et lille tryk, så de ser pæne ud. Bag ved 180 grader i ca. 15 min – tjek efter 12 min, hvis du bruger varmluft skal de have lidt kortere tid. Afkøl og opbevar i tætsluttet dåse.

Jeg bager dobbelt portion og kommer dejen, efter jeg har trillet til ‘pølser’ i fryseren –  skal  ud af fryser ca. 30 min før de skal bages!

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *