Desserter10/09-2018 af Dorthe Anneberg

Syltede pærer

Syltede pærer

Det er efterår, det er sæson for de dejligste pærer. De er fine i kager men også i desserter er de gode – jeg sylter og jeg sylter i 2 variationer. I rødvin og i sukker eddike lage. De rødvinssyltede serverer jeg med flødeskum eller vaniljeis. Pærerne i sukker eddike lage bliver brugt til pære med flødeskum og chokoladesovs, pærer belle hélène.

Jeg valgte at sylte hele pærer i rødvin og halve i sukker eddike lagen. Jeg havde der udover nogle pærer som ikke var stå pæne dem skar jeg i mindre stykker og syltede i den overskydende sukker eddike lage – tror de vil smage godt på skyr eller på havregrøden.

Du får opskriften på begge

Rødvins syltede pærer

9-10 faste pæne pærer (jeg brugte sorten grev Moltke)

1 flaske rødvin – jeg brugte en pinot noir

ca. 4 dl vand

200 g sukker

2 stænger kanel

5-6 hel nellike

5-6 kapsler kardemomme

8-9 peberkorn

1 stang vanilje

Rom til at skylle glas i (atamon kan bruges)

Det er pænest hvis pærerne har stilk og det er bedst hvis de har nogenlunde samme størrelse. Pærerne skrælles og sær blomsten forsigtigt ud skær også bunden med blomsten plan – så pæren kan stå.

Kom rødvin, vand, sukker og krydderier i en gryde og kog op – brug en gryde der har en diameter så pærerne kan så op. Kog op så sukkeret er smeltet.

Tilsæt så pærerne og kog ved svag varme. Kogetiden afhænger af pærernes størrelse og fasthed ca. 20 min – 30 – men pas på ikke at koge for længe. De skal være faste, de må ikke koge ud. Drej pærerne undervejs så rødvin kan trænge ind.

Når pærerne er kogte fiskes de forsigtigt op. Skal de bruges i løbet af et par dage, sættes de et fad med høje kanter. Skal de først bruges senere så sæt dem i sylte glas, som kan lukkes tæt. Kom lidt rom i glassene. Min portion passede til 2 glas af 0,75l.

Kog lagen ind til tyk sirup og hæld den over pærerne.

Server pærerne med flødeskum eller vaniljeis.

Sukker eddike syltede pærer

ca. 12-14 faste pærer

500 g sukker

1/2 dl eddike

5 dl vand

1 vanilje stang

2-4 kardemomme kapsler

lidt szechuan peber – kan udelades

rom til at skylle glas i – (atamon kan bruges)

2 lime quat – eller 1 et par skiver citron fra en usprøjtet citron.

Pærerne kan syltes hele – men jeg valgte at halvere – jeg havde pærer som ikke alle var lige pæne!  Skræl pærerne og halver dem – fjern kernehus og blomst.

Kog vand, sukker, eddike, flækket vaniljestang, kardemomme og peber op, sukkeret skal være smeltet tilsæt så pærer og kog i ca. 5 min. Koge tiden kan variere lidt alt efter størrelse og fasthed på pærer. De må ikke koge ud.

Tag pærerne op og kom dem i de rengjorte glas  som du har kommet lidt rom i – jeg havde 0,75 l glas, 2 stk.

Lagen koges op med lime quat skåret i skiver eller 2 citron skiver. Lagen koges så lidt ind og hældes over pærerne og glassene lukkes.

Jeg havde en rest lagde og lidt flere pærer – jeg skar disse pærer i tern og gav et opkog, dem vil jeg bruge på skyr eller på havregrød.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *