brød og kager08/10-2017 af Dorthe Anneberg

Surdejsbrød med durummel.

Surdejsbrød med durummel

Jeg bager rigtig meget brød og har altid mindst en surdej i køleskabet – ofte på rugmel. Når jeg skal bage hvidt brød, så starter jeg med en fordej og ganske lidt gær. Jeg holder af brød med smag og sprød skorpe det har dette men det har også den gode seje krumme! Det tager tid men det er ventetiden værd. Heldigvis kan du starte – holder din tidsplan ikke så kan du ændre lidt ved hjælp af temperaturer!

Du skal til 2 brød bruge følgende:

Fordej

5 g gær

2 dl lunkent vand

1 spsk kærnemælk – brug gammeldags god kærnemælk

75 g durummel

75 g hvedemel – jeg bruger manitoba

Til dejen skal du bruge:

5 dl vand

250 g durummel

3 spsk olivenolie

2 tsk salt

1 tsk honning eller sukker

ca. 500 g hvedemel – igen jeg bruger manitoba

Fordejen af 5 g gær, 2 dl vand, kærnemælk, hvedemel 75 g og durummel 75 g – røres sammen i en skål. Dæk skålen med et klæde eller med film – hvis du bruger film så prik et par huller. Fordejen vil boble og falder så til ro og så er du klar til til næste trin. Du kan sætte i køleskab eller lade stå på køkken bordet. Alt efter hvor varmt den står så tager det fra ca. 16 – 24 timer.

Kom så fordejen i en stor skål eller i røre skålen hvis du bruger røremaskine. Tilsæt resten af ingredienserne, 5 dl vand, 250 g durum mel, 3 spsk olie, 2 tsk salt, 1 tsk honning og ca halvdelen af hvedemelet. Ælt, hvis røre maskine ca. 4-5 min og i hånden lidt længere tid ca 10 min – du tilsætter mel så dejen netop slipper, du skal ikke have en tør dej. (Hvis du vil have en hvid surdej er det nu du tager ca. 200 g fra og kommer i et glas med låg og gemmer i køleskabet).

Dæk nu dejen igen med klæde eller film med huller i, så dejen får lidt luft, lad den hæve ca. 3 timer ved stue temperatur eller du kan sætte i køleskab natten over.

Tag dejen ud af skålen på et mel drysset bord – del i 2 – ikke noget med at ælte. Læg brødene på en bageplade bekældt med bage papir eller i brød form. Efterhæv i ca. 20 min.

Drys brødet med durummel og skær rids med en skarp kniv eller barberblad. Sæt i ovnen ved 250 g – sprøjt evt vand i ovnrummet skru ned til 225 grader bag i 15 min – skru ned til 200 g bag i ca. 10-15 min. afkøl.

Man kan pensle med æg eller kold kaffe – men jeg kan lide den matte overflade -velbekomme!

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *