diverse31/07-2017 af Dorthe Anneberg

Solbær marmelade

Solbær marmelade og lidt mere!

Er du så heldig, at du har bær i haven eller måske kender en som har bær i haven og som ikke selv skal bruge dem alle, så er det at sylte så godt.

Tidligere syltede vi til vinteren – det gør jeg ikke længere, jeg sylter og bruger gerne straks. Det er også hyggeligt at give et glas hjemmesylt som værtinde gave eller bare glæde en med lidt hjemmelavet marmelade.

Jeg fryser bær og sylter i det tempo der er brug for.

Solbær er et af de skønneste bær, marmeladen passer perfekt til ost. Man kan tilberede de mest vidunderlige desserter med et strejf af solbær eller i creme og brug i lagkage, gerne en rugbrødslagkage. Men marmeladen kan også bruges oven på surmælksprodukter – mange af os kan lide de neutrale surmælksprodukter måske med lidt musli og lidt honning, prøv at  skifte honning ud med lidt frisklavet marmelade!

Jeg vil give 3 opskrifter på marmelader hvor hoved ingrediensen er solbærmarmelade.

Til den traditioneller gammeldags marmelade skal du bruge

1 kg solbær

400 g sukker

skal af en citron, jeg skræller med kartoffel skræller, så det hvide ikke kommer med.

evt. lidt atamon

Bærrene pills af stilkene – de skylles og kommes i en gryde sammen med sukker og citron skal – bland og lad stå lidt. Kog dem i ca. 10-15 min til du har en jævn grød. Atamon kan tilsættes efter anvisning – jeg gør det ikke. Hældes på rene skoldede glas og bind til. Citron skallen kan fiskes op eller man kan lade den blive i glassene, så den giver lidt mere smag.

Hvis du skal bruge solbærmarmelade til desserter – så er det rigtig godt at tilsætte rom – del evt. portionen i 2 og til sæt 1/2 dl rom måske lidt mere i den ene portion – det er rigtig godt.

Solbær marmelade med havtorn.

Denne sammensætning er rigtig god og netop denne marmelade har jeg ikke så sød – syntes måske det er den bedste til surmælksprodukter.

500 g solbær

250 g havtorn

500 g sukker

Du gør nøjagtig som beskrevet under solbærmarmelade – alle ingredienser koges efter de er rengjort med sukker og kommes på skoldede glas.

 

Solbærmarmelade med ribs og hindbær

Jeg var så heldig at have plukket skovhindbær på en tur i skoven. Du kan bruge helt alm. hindbær.

250 g solbær

125 g hindbær

125 g ribs

350 g sukker

1/2 stang vanilje

Som tidligere beskrevet så koges alle ingredienser sammen i ca. 10-15 min kommes på rengjorte glas. – Jeg klipper vanilje stangen i mindre stykker, så den fordeles i glas og giver smag. Også med denne marmelade kan man tilsætte rom – jeg havde faktisk noget solbær rom fra en lokal producenten i nordjylland -det valgte jeg at tilsætte 1/2 dl af – det smager rigtig godt – tænker det er en marmelade jeg vil bruge til lagkage.

Tak fordi du læste med og god fornøjelse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *