brød og kager28/06-2017 af Dorthe Anneberg

Smørkage – gærdej med masser af smør og kagecreme

Smørkage – gærdej med kagecreme

img_1441

 

Vi har travle hverdage og der skal nåes en masse, når der skal hygges er det måske  et glas vin og en snack – eller vi mødes på cafe til en kop kaffe.  Måske er tiden kommet til, at vi igen begynder, at arrangere eftermiddagskaffe om søndagen med lidt hjemmebag – det er nemt og alle kan lide det gode hjemmebag. Jeg sad og læste i gamle opskrifter og fandt opskrift på smørkage – jeg kan faktisk ikke huske om jeg har tilberedt en smørkage. Men da jeg fik læst, så var jeg ikke i tvivl om, den skal bages! Det bliver ikke sidste gang.

 

Ingredienser til dejen

1 dl vand

1 dl kærnemælk

15 g gær

1/2 tsk salt

3 spsk sukker

1 tsk kardemomme

380 g mel

400 g iskoldt smør

Ingredienser til kagecreme der skal bruges til fyld:

2 dl mælk

1/2 vaniljestang

50 g  sukker

1 æg

1 æggeblomme

1 spsk majsstivelse

Ingredienser til marcipanfyld:

100 g marcipan

1 æggeblomme

2 spsk flormelis

1 håndfuld rosiner

Dejen:

Rør gær i væske sammen med salt, sukker og kardemomme. Melet tilsættes og der æltes grundigt. Dejen skal være blank og smidig. – Lad den hvile, i ca. 10 gerne lidt koldt, så er den nemmere at arbejde med.

Strø mel på bordet og rul dejen ud til et rektangel – ca. 1 cm tyk.

Skær smør i tynde skiver – det går nemt med en ostehøvl, en skarp kniv kan også bruges. Dæk 2/3 af dejen med smør – fold dejen i 3 lag – så delen med smør er i midten. Rul dejen ud, på tværs af folderne. Fold dejen 3 gange igen og lad den hvile i ca. 10 min. Gentag med smør og fold igen i 3, lad dejen hvile i 10 min osv – fortsæt denne proces 4 gange. Husk hele tiden at have mel på bordet så der ikke går huller i lagene.

Når denne proces er færdig, så deles dejen i 2 stykker, det ene lidt større!! rul det mindste stykke ud til en cirkel, der dækker bunden af en springform. Springformen kan du beklæde med bagepapir. Læg den runde dej heri. Den må gerne gå lidt op af kanterne. Cremen (se nedenfor) smøres på og der drysses med rosiner. Det store stykke dej rulles til en rektangel og det drysses med rosiner og smuldret rørt marcipan (se nedenfor). Dejen rulles som en roulade og skæres i stykker på ca. 5 cm. Disse stykke lægges på kagebunden. Kagen skal nu efterhæve i ca. 2 timer – stue temperatur. Herefter sættes kagen i ovnen ved 185 grader i ca. 45 min. den skal være fin brun. Man kan vælge at pensle med æg eller vand – jeg gør det ikke men jeg sprøjter vand i ovnrummet et par gange under bagningen.

Kagecreme

Korn skrabes ud af vaniljestangen – den tomme stang kommes i gryden med mælk der langsomt bringes i kog. Sukker og æg piskes luftigt og majsstivelse tilsættes. Mælken hældes i æggeblandingen under omrøring. Hæld tilbage i gryden. Bring langsomt til kogepunktet -rør hele tiden når den tykner tages gryden af og cremen afkøles – sørg for at røre godt så æggene ikke sidder i bunden!!

Marcipanfyld

Marcipan røres med æggeblomme og flormelis.

img_1429

 

Tak fordi du læste med og god fornøjelse.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *