brød og kager07/06-2017 af Dorthe Anneberg

Rugbrød med chia og masser af kerner.

Rugbrød med chia.

img_0850

Jeg bliver aldrig træt af at bage rugbrød og når det bliver godt – så er smag og duft, så fantastisk. Dette brød holder sig frisk længe, det hjæper chia frøene med. Skulle der blive en rest tilbage som ikke er blevet spist inden du bager næste gang, så husk at rugbrødschips bare er rigtig godt. Jeg har tidligere skrevet om rugbrøds chips – http://www.chiahealth.dk/rugbroeds-chips-og-croutoner-undgaa-madspild/

Til rugbrødet skal der bruges surdej – har du ikke en surdej så skal den tilberedes – skriv til mig og jeg hjælper dig gerne med, at komme igang med surdejen.

Til disse brød og boller har jeg brugt:

  1. dag:

200 g surdej

8 dl vand

1 dl kamutkerner – det kan være andre kerner!

1 dl boghvedekerner

1 dl solsikkekerner

ca. 750 g rugmel

ca 200 g hvedemel – jeg brugte manitoba

2 spsk malt mel

20 g salt

Rør alle ingredienser sammen, det går nemmest på røremaskine – men det kan lade sig gøre i skål og en træ grydeske og lidt hårdt arbejde!.

Dejen skal være en tyk grød. Lad den stå i ca. et døgn ikke for varmt stiller du i køleskab så tag den ud et par timer før du går gang med næste fase!

dag 2:

1/2 -1 dl chia frø

2 spsk honning

1 mørk øl – jeg havde en påskebryg som blev brugt.

ca. 150 g rugmel

og ca. 200 g hvedemel

Rør grundigt – igen skal du have en tyk fast grød – husk chia frøene suger. Kom i forme – jeg valgte at lave 2 brød og 6 rugbrødsboller.

Lad efterhæve i ca. 3 timer. Jeg bager altid et brød af gangen – syntes jeg får en bedre skorpe – men man kan sagtens bage flere brød af gangen!.

Kom i brandvarm ovn – 250 grader – sprøjt vand ind i ovnrummet – luk og skru ned for varmen til 190 grader.  – Bagetiden er ca. 1 timer og 15 min – sprøjt med vand ind et par gange.

Brødet skal have en fin skorpe og god farve – så bage tiden kan være lidt længere afhængig af din ovn.

img_0849

Tak fordi du læste med og god fornøjelse!

 

  1. Jette Schmidt siger:

    Uhhh, nu har jeg prøvet at lave surdej 3 gange og det mislykkes, så hjælp gerne – Tak

    1. Dorthe Anneberg siger:

      Jeg ved godt det kan drille men du skal altså ikke give op – når du først er i gang så er det bare så godt hvis du vil starte meget enkelt så har jeg en opskrift på et brød som tager lidt tid men så er du i gang – du skal blot huske at tage en klump surdej fra. – det ligger under under et indlæg Surdejsbrød med durum – jeg syntes faktisk det er nemmest at starte en hvedemels surdej. Vil du helre starte med rugbrød så har jeg lagt Meyers opskrift på surdej under et rugbrød med svedjerug. Men helt enkelt så kan du også bare tage et par dl. vand kom ca. 1 dl mel gerne 2 slags rug og hvede – ryst godt stil på køkkenbordet det skal være overdækket men det skal kunne få luft, du fodre så i et par dage denne dej med lidt mel – et par spsk fulde og lidt vand 1/4 dl. Efter 2-3-4 dage begynder det at boble og så er du i gang. Lad mig endelig vide hvis du vil have noget mere detaljeret – jeg har bagt med surdej i mange mange år mindst 35 år – og jeg gemmer og starte nye surdeje op – når den er igang så opbevares den i køleskab – og aftenen før du skal bage tager du dejen ud og fodre med lidt vand og mel. – du skriver bare igen – jeg vil gerne hjælpe dig – mange hilsner Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *