Forretter28/03-2018 af Dorthe Anneberg

Pâté som vi tilberedte i 70’erne start 80’erne!

Pâté i 2 variationer

Der skal hele tiden findes på nyt og vi varierer opskrifter, og  så tilsætter vi lidt nyt f.eks  i form af en ny ingrediens, nogen gange bare for at kunne fortælle at det er en ny ret vi har kreeret. Som med mode så skifter fokus og forskellige ting er ind.

Jeg husker med glæde tilbage på pâterne som blev tilberedt tilbage i 70’erne. Da jeg flyttede hjemmefra, var det ofte pâté der kom på bordet når der skulle holdes fest. Så kom der nye retter til og pâté bortset fra leverpostej har ligget i dvale. Men hvor dejligt, er det så at være på de sociale medier hvor der dukker gode ting op. Madbloggerudfordringen nr. 14, har valgt at sætte fokus på indmad.

I al sin enkelhed vil jeg give  2 opskrifter som måske ikke er nye, men som har fulgt mig og som jeg har nedskrevet, formentlig i 1976/77. Der står i (mor), så udover at min mor har tilberedt dem så ved jeg ikke hvor de kommer fra.

Du skal bruge:

250 g bacon – brug noget godt bacon.

500 g hakket kalv og grisekød

200 g kyllingelever

2 æg

1/2 dl piskefløde

1 -2 spsk cognac

1 fed hvidløg

6-8 semidried tomater – disse kan udelades er ikke i den oprindelige opskrift.

salt og peber

i opskriften står 1/2 tsk provancalsk krydderi – jeg valgte at bruge frisk timian og frisk hakket rosmarin.

Har du en kødhakker kan du hakke bacon og kyllinge lever en gang. Det har jeg ikke men en food processor kan bruges.  Skær nogle pæne skiver af bacon som gemmes til pynt. Resten af  baconen skæres i grove stykker som kommes i foodprocessor og kør pulse nogle gange – tilsæt kyllinge lever og kør et øjeblik, så det er hakket. Kom i skål og rør sammen med det hakket kalve og grisekød. Tilsæt  de øvrige ingredienser og rør godt sammen. Smør en form – det kan være en postej for, et lille ildfast fad eller en brød form. Kom massen i  formen og læg nogle skiver bacon på toppen.

Sæt formen  i ovnen ved 175 grader i ca. 1,5 time. Afkøl i formen dæk med folie eller bagepapir og sæt en gryde eller fad oven på så man lige presser postejen lidt sammen. Lad den stå i køleskabet. Serveres med cornichoner og godt rugbrød.

Man kan også skære stykker af postejen så de passer på bunden af en kogt artiskok bund, læg så for farve et lille stykke tomat uden kerner og kom portvinsgele over. Server som forret.

Den anden pâté er lavet på kyllingelever med karl johan svampe og portvin.

Du skal bruge

300 g kyllinge lever

150 g røget bacon – for at få smag havde jeg købt toskans bacon som har en fantastisk smag – jeg køber over nettet hos Ømand.

15 g tørrede karl johan svampe man kan bruge friske svampe som f.eks champignon ca. 100 g

1 æg

lidt timian  ca. 1 teskefuld jeg brugte frisk timian

2 spsk portvin

1 dl fløde

salt og peber

lidt smør

Hvis du bruger tørrede svampe skal de sættes i blød i lunkent vand ca. 20 min.  Kom dem derefter i en si – bruger du friske champignon så skal de skæres i kvarte. I begge tilfælde skal de lige sauteres i smør på panden.

Hvis du har kødhakker så skal bacon og kyllingelever hakkes en gang. Hvis du som jeg ikke har kødhakker, kan du bruge food processor – skær bacon i tern og kør dem på puls nogle gange så bacon er som hakket tilsæt kyllingelever og kør det nogle gange.

Kom massen i en skål tilsæt æg, fløde, portvin, timian, salt og peber – rør det godt sammen – lad det hvile i en times tid. Tilsæt så svampe.

Jeg valgte at fore min form med tynde skiver bacon og kom også nogle stykker på toppen. Man kan godt nøjes med at smøre formen med smør.

Sæt formen i ovnen bag den i ca. 50 min ved 190 grader.

Server med godt brød og cornichoner.

God fornøjelse og tak fordi du læste med

 

  1. Lene siger:

    Skal de ikk bages i vandbad….?

    1. Dorthe Anneberg siger:

      Kære Lene – tak for din kommentar. Jeg bager ikke i vandbad. Men du har jo ret at man ofte bager i vandbad så det er da en god ide. God Påske mvh Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *