madbloggerudfordring29/06-2017 af Dorthe Anneberg

Madbloggerudfordring med benspænd – sommermenu

Sommermenu!

Madbloggerudfordring med benspænd – sommermenu.

Som relativ ny på de sociale medier – så læser jeg og jeg søger hele tiden udfordringer,  jeg forsøger, at lære nyt. Mit mål er jo selvfølgelig, at tro, at jeg kan få udviklet en blog som er interessant, for andre at følge. Endvidere er det mit håb, at jeg også kan få udviklet min webshop, med flere produkter end blot chia frø – men alene produkter som går under fællesbetegnelsen ‘superfood’.

I forbindelse med læsning så læste jeg om madbloggerudfordringen med benspænd – jeg var ikke i tvivl – det måtte jeg melde mig til. Jeg gav det således ikke mange tanker før jeg var tilmeldt. Efterfølgende kom tankerne – hvad er det lige jeg har tilmeldt mig? kan jeg være med her blandt alle de erfarne? – ja der kunne listes mere, men når en beslutning er truffet så må den føres til ende. Så kom dagen hvor jeg fik oplyst, at jeg sammen med Tekla Bach som har bloggen www.glutenfriforbegyndere.dk skulle tilberede en sommermenu med benspænd. Tekla og jeg har sporadisk mødt hinanden på en tråd på facebook – men ellers kender vi ikke hinanden. Vi skrev sammen og blev enige om, at vi ville udnytte vores kompetencer, vi er begge nichebloggere, vi er forskellige, vi er 2 generationer, jeg den ældre og Tekla den unge, Tekla den mere erfarne blogger. I de indledende samtaler, blev vi enige om, at vores menu skulle være traditionel med et tvist. Vi havde iøvrigt den fordel, at vi rent fysisk var så tæt på hinanden,  vi aftalte, at mødes og sætte en dag af til at tilberede vores sommermenu. Første fase var, vi skulle finde på et benspænd til – Klidmoster og Gourmensch – ligesom vi skulle afvente et benspænd fra Klidmoster og Gourmensch. – I vores valg af benspænd blev vi enige om, at den råvare vi valgte skulle indgå i vores egen menu. Da vi i de store linjer var enige om menuen der skulle tilberedes, så valgte vi som benspænd – Kvan. En krydderurt som er blevet brugt helt tilbage i tiden – helt tilbage fra Vikingetiden ved man planten har eksisteret. Desværre er den ikke særlig anvendt længere.

Vi fik udvekslet benspænd og vores var, vår mølle larver – en ny verden!. Jeg har på bl.a Noma smagt myrer og andet småkryb men aldrig vår mølle larver – jeg har i butikker set der sælges insekter mv. – men det er bestemt ikke en spise jeg har brugt energi på. Tekla havde heller ikke i sin madlavning brugt larver eller andet kryb men havde dog på et tidspunkt været på et kursus hvor hun havde set disse små larver blive tilberedt.

Nu var der så kun tilbage, at få aftalt, den endelige menu, få købt ind og så mødes. – I forbindelse med indkøb skulle det vise sig, at det ikke var så nemt, at finde Kvan. Vores sædvanlige indkøbssteder havde simpelthen ikke urten i hverken frisk eller tørret form – men ved lidt søgen, så fandt vi en leverandør – www.kvann.dk – hvor vi både kunne købe frisk Kvan, tørret kvan og meget mere! – Larverne havde vi set i butikkerne så de blev indkøbt – frosne.

Vores Sommermenu har vi valgt at kalde:

‘Traditionsfyldt mad hvor 2 generationer mødes og hvor alle kan spise med’

Med denne overskrift, valgte vi således, at lægge til grund, at glutenallergier, vegatarer også skulle kunne deltage – omend ikke i hele menuen, så i elementer. Det betød således også, at vi blev udfordret – jeg har aldrig brugt agar agar som geleringsmiddel – det skulle også vise sig at det gav os problemer.

Over mail og telefonsnak blev vi enige om, at vores sommermenu skulle lyde således:

Syrensaft med bobler serveret med 3 canapeer – pirogger med vår mølle larver – urteporcheret helleflyder med kvan og blines og asparges pannacotta med reven saltet æggeblomme.

Stegte duer med nye kartofler, kantareller, agurkesalat, rabarber kompot og mormor salat

En dessert tallerken bestående af: citron fromage, chia grød med jordbær kompot og en marengs med chokolade og havtorn sirup.

Vi fandt dato hvor vi kunne mødes.  Det er fantastisk, at jeg som gammel skulle have fornøjelsen, af at mødes med en ung kvinde fra en hel anden verden, end den jeg bevæger mig i, at opleve, at vi ville det samme. Vi havde en dag hvor vi arbejdede – vi fik talt sammen – vi lærte noget nyt og vi fik tilberedt en hel vidunderlig sommermenu med en enkelt mislykket ret – vi kunne have valgt ikke at nævne det,  ingen ville vide, at den skulle have været der! Men vores adfærd udtrykker, at vi er ærlige og derfor vil vi dele såvel det positive som det negative.

At jeg har fået et ude køkken, gjorde det nemt for os, at vælge det som rammen for hvor der skulle tilberedes middag.

Vi gik igang – vi lagde  ikke en plan,  men alligevel var  vi enige om hvordan opgaven skulle gribes an.  At retterne der skulle i være kolde og stivne de skulle tilberedes først.

Vi var i fuld gang med mange ting – vi skulle jo også tale sammen – vi skulle lære hinanden, at kende. Vi arbejdede som et team.
Så aspargespannacotta blev den tilberedt – som noget nyt for mig – ville vi bruge agar agar som stive middel, så vegatarerne kunne deltage. Dejen til pirogger, som også skulle hæve blev sat igang. Citronfromagen skulles tilberedes – uden så meget omtanke brugte vi agar agar – men desværre blev det ikke en succes – citronfromagen skilte – så vi vælger at give opskrift på den citronfromage som vi normalt ville bruge.

Det var helt igennem en rigtig dejlig dag – en ting er at vi kom i mål med en dejlig menu men Tekla og jeg er enige om, at vi også i fremtiden vil mødes.

Opskrifter

Velkomstdrink med syrensaft og bobler

1 fl mellemtør mousserende vin

1 dl syrensaft
Fordel ca 1 cl syrensaft i hvert champagneglas og fyld op med mousserende vin.


Syrensaft

Tekla havde tilberedt denne saft i  forvejen!
2 l vand

1 kg økologisk sukker

3 citroner

25 syrenblomstklaser
Bring vand og sukker i kog og lad det simre til alt sukker er opløst. Skær citronerne i skiver og klargør syrenblomsterne. Jeg afskærmer dem helt, men man kan også klippe den store stængel i midten fri og lade de tyndere kviste komme med. Det giver en lidt mere bitter smag. Du må ikke vaske syrenblomsterne, jeg plejer at ryste dem grundigt og så afskærme dem. Hvis du vasker dem, skyller du det meste af det pollen af, som giver smagen. 
Når sukkeret er opløst, klemmer du citronskiverne over vandet, så noget af saften trækkes ud og kommer skiverne ned i vandet. Kom syrenblomsterne i og tag gryden af varmen. Lad gryden køle af under låg og lad saften trække i 2-3 døgn på køl. Si saften og kom den på skoldede flasker. Jeg fryser altid en del af saften, der er mere end jeg bruger ad gangen.

 

Asiatisk inspirerede glutenfrie pirogger med voksmøllarver – benspænd


Glutenfri dej


10 g gær

2 dl lunkent vand

5 g husk

½ tsk salt

½ tsk sukker

70 g glutenfri melblanding

25 g fuldkornsrismel

15 g fuldkornsmajsmel

25 g kartoffelmel

40 g fint rismel

½ spsk olivenolie eller anden madolie
1 æg til pensling
Opløs gæren i den lunkne vand og pisk husk, slt og sukker i. Lad blandingen stå i 5-15 minutter. Bland resten af ingredienserne i, og ælt det godt sammen på maskine. Lad dejen hæve i ca 1 time. Ælt dejen igennem på et let meldrysset bord og del den op i 18-12 stykker alt efter hvor store du vil lave piroggerne. Rul stykkerne tyndt ud og læg fyld på den ene halvdel. Fold den anden halvdel over og brug en gaffel til, at klemme kanten sammen med. Lad dem efterhæve i ca 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og bag dem ved 250 °C i ca 10 minutter
Fyld
50 g voksmøllarver

1 spsk sesamolie

1 tsk friskrevet ingefær

1/2 tsk friskrevet gurkemejerod

1mellemstor gulerod

1/4 spidskål

¼ spidskål

1 spsk tamari

1 spsk risvinseddike
Rist voksmøllarverne godt sprøde og gyldne i sesamolien. Tilsæt ingefær og gurkemeje og lad det riste i 1-2 minutter. Riv guleroden og skær spidskålen fint. Tilsæt det til voksmøllarverne og lad det riste med kort. Tilsæt tamari og risvinseddike og lad det simre i et par minutter.

Asparges panacotta med dildolie og revet saltet æggeblomme

1 bdt – dild
1 dl – dild olie
21/2 dl – fløde
1/2 dl – mælk
2 tsk agar agar man kan også bruge 11/2 blade – husblas –
4 stk. – hvide asparges

Dild blendes med olie – sættes til side. Skræl de hvide asparges og skær hovederne af dem.
Kog mælk, fløde og asparges i 14-16 min. Agar agar tilsættes. Mælkemassen smages til med salt og peber. Vi valgte at servere retten i glas – derfor blev massen hældt i glas, som blev sat til afkøling.
Ligeinden servering pyntede vi med reven æggeblomme og dildolie.

 

Saltet æggeblomme

Jeg havde saltet æggeblommerne i forvejen – så de var i ovnen da Tekla ankom.
5-6 æggeblommer – man kan sagtens nøjes med mindre – men blommerne er gode til salater eller tatar.
450 groft salt
250 sukker. Bland salt og sukker godt sammen. Kom ca. ⅓ af blandingen i en flad dåse.
Del æggene og skil forsigtigt hviden fra blommen. Læg æggeblommerne i salt/sukkerblandingen. Når de alle ligger i blandingen fordeles resten af sukkersaltblandingen over dem. Luk dåsen evt med film og stik et bar huller i filmen. Herefter i køleskabet i 4 døgn. De tages op af salt/sukkerblandingen – salt og sukker børstes forsigtig af. Læg dem på bagepapir og trø dem i ovnen ved 65 grader i 2 timer.

Urteporcheret helleflynder med kvan og blinis


50 g frisk helleflynder

2 forårsløg

1 stængel frisk kvan med blade (brug evt tørret kvan, hvis du ikke kan få det fisk)

1 l vand

½ spsk salt
Bring vandet i kog. Skær kvan og forårsløg i tynde skiver/strimler og tilsæt det til det kogende vand, sammen med salt. Skær fisken ud i mundrette bidder og kom dem i det kogende vand med urterne. Lad det simre i 20 minutter. Sigt fisk og urter fra og anret på blinis.

Blinis

100 g boghvedemel

1 stort

æg

1-2 dl mælk

1 tsk salt

1 tsk bagepulver

Smør til bagning
Pisk boghvedemel og æg sammen, kom mælk i til det har den rette tykkelse, det skal være en tyk pandekagedej. Tilsæt salt og bagepulver og bag blinisene på en varm pande i rigeligt smør. Sæt en skefuld på og lad den flyde ud , hvis de bliver for tynde, så tilsæt mere boghvedemel, så dejen bliver tykkere.

Hovedret

Stegte duer med kantareller, nye kartofler, mormorsalat, agurkesalat og rabarberkompot.

 

Stegte duer

 

Der beregnes 1 due per per person. Duerne efterses og renes for evt. urenheder. De gnides med salt både udvendig og indvendig – de fyldes med persille, så meget som muligt.
De steges i en stor stegegryde – i rigeligt smør. Når de er brunet godt af på alle sider kommes evt indmad i gryden – de steger over svag varme i ca. 1 time – så tilsættes fløde – til 2 duer ca. 1/4 dl fløde. saucen smages til med salt og peber.
Kantareller
Vi havde været i skoven har man ikke mulighed for det kan andre svampe bruges eller helt udelades.
Svampene ristes i smør. Ved servering skæres duerne i halve og lægges på fad – svampe hældes over med lidt sauce – resten af saucen serveres ved siden af.

Agurkesalat

1 agurk
2 spsk salt
1 dl eddike – det kan være helt alm. lager eddike eller æbleeddike
1/2 dl sukker
1/4 dl vand
Rør eddike, sukker, vand sammen så alt er opløst – du kan vælge at give det et opkog – men det skal så afkøles – det skal være koldt når du skal bruge det. Jeg koger faktisk en større portion som jeg så opbevarer på flaske – så er det lige klart til brug.
Agurken skæres i tynde skiver, jeg bruger mandolinjern – pas på fingererne!!! læg dem i en skål og drys med salt – lad dem stå ca. 1/2 time.
Knug dem fri for væde og kom dem i marinaden.

Rabarberkompot


4 stængler rabarber
ca. 4-5 spsk sukker
1/2 vaniljestang
Vask og skær rabarber i stykker kom dem i en gryde – drys med sukker som du har blandet med kornene fra vaniljestangen – stik også den tomme vanilje stand i gryden. Lad det stå og hvile gerne i en time – så trækker sukker og vanilje godt ind i rabarberne. Kog over svag varme til de er møre – ca. 10 min

Mormorsalat

2 salathoveder – vi brugte hjertesalat
Dresssing af 1 dl piskefløde rørt med citronsaft af ca. en 1/2 citron og et par spsk sukker
Salaten rives i mindre stykker og dressing hældes over lige inden servering

Desserttallerken

Chia grød med jordbærkompot

Chia grød:
1 dl chia frø
4 dl mandelmælk
1/2 tsk kanel
1/4 tsk kardemomme
3/4 dl ahorn sirup
1 tsk vanilje ekstrakt
Alle ingredienser blandes i beholder med låg – rør grundigt nogle gange de første 10 min – således at chiafrøene ikke klumper. Sæt i køleskab gerne natten over.
Jordbærkompot
ca. 500 g jordbær
1/2 dl ahorn sirup
1 spsk citronsaft
1/4 tsk kardemomme
2 tsk majs stivelse
Skær jordbær i små stykker – giv et opkog tilsæt de øvrige ingredienser – blend – afkøl.
Anret – vi valgte små glas og lagde lag af jorbær – chia grød og gentog. Vi pyntede med lidt hakkede macadamia nødder.

Citronfromage

4 blade husblas.
3 æg (ca. 1½ dl)
100 g sukker (ca. 1¼ dl)
1 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
½ dl friskpresset citronsaft.
2½ dl piskefløde
Husblas udblødes i koldt vand

æg piskes med sukker, citron saft tilsættes – gem lidt til at opløse husblasen i. Reven citronskal tilsættes. Fløde piskes til skum. Husblas varmes i citronsaft, så den er helt opløst og tilsættes æggemassen. Flødeskummet vendes i – anrettes i skål eller portionsforme – stilles til afkøling.

Vejret var med os – så vi kunne dække et rigtig sommer bord – dug som min mor broderede da hun var ganske ung – jeg er ked af at hun ikke kan høre om min og Tekla’s dag – det ville have glædet hende.

Jeg vil gerne sige tak til Tekla for et godt samarbejde og for en fantastisk dag – den vil vi tænke tilbage på. Vi valgte iøvrigt, at servere en cabarnet sauvignon – fra Californien – Lodi – Freakshow.

Også stor tak til madbloggerudfordringen, ligesom Gourmensch og Klidmoster skal have tak for valg af benspænd.

Tak fordi du læste med!

  1. La Cucina Nada siger:

    Kære Dorthe.

    Sikke en fest sommer menu I har fået komponeret!
    Og SÅ skønt at I valgte, og havde mulighed for, at mødes.
    Det ser ud til at I har nydt det begge to. På trods af larverne. Eller måske pga larverne? 😉

    Jeg har aldrig stegt duer selv, og skal både prøve det, men også asparges pannacottaen. Novra det ser godt ud. Ja det gør hele menuen ligesom borddækningen – man kommer i sommerstemning med det samme.

    Så dejligt at have dig ombord, og det glæder mig at din debut i madbloggerudfordringen har været så god.
    Forhåbentlig gør det at du vil lege med en anden gang?!

    Hav en rigtig dejlig sommer.
    Kh Nada/MadbloggerUdfordringen

    1. Dorthe Anneberg siger:

      Tusind tak – Det var virkelig en udfordring for mig – men Tekla og jeg havde en fantastisk dag. Tak fordi vi måtte deltage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *