brød og kager27/03-2017 af Dorthe Anneberg

Landbrød og boller med chia frø!! – slow cooking!

img_7161

Landbrød og boller med chiafrø!

Der er rigtig mange opskrifter på brød – det kan være vanskeligt at finde ud af hvilken der er bedst!  Men en ting der er sikkert – det er at hjemmebag er dejligt og når man først er kommet i gang med at bage brød – så kan det nemt blive til en passion, hvor man hele tiden lærer noget om hvordan de forskellige kornsorter påvirker brødets både smag og udseende. Det kan være godt at have en opskrift at læne sig op af – men kig så hvad der er i skuffen af mel! Jeg bruger økologisk mel og køber ofte fra forskellige møller – der er simpelthen en så dejlig duft i mel når det relativt nymalet!

Man kan godt få et godt resultat ud af bagning med med gær – men der er noget helt særligt ved at bage med surdej, og det er nemt at have en surdej i køleskabet!

Jeg har til mit brød brugt:

2,2  kg mel ca.  (fordelt også ca. således 600 g fuldkorns spelt, 600 g sigtemel, 400 g durum mel og 600 g fuldkorns rugmel) – Det var det der var i min skuffe!

300 grovvalsede havregryn

500 g surdej

2,2 l vand (ja hvorfor 2,2 l vand!!! tænker du men det var altså det jeg målte til!! og så arbejder jeg i andre sammenhænge med procenter  af mel og salt – så det er ikke en taste fejl!)

50 g salt – jeg brugte maldonsalt

1 dl oliven olie

1 dl chia frø

Hvis du arbejder er du nød til, at tilrettelægge lidt med tidspunkter for det tager tid!!

Jeg begyndte dette brød projekt lørdag morgen!

Blandede mel med blot 50 g surdej og 1,6 l vand – lunkent! Resten af vandet 6 dl i køleskab.

Lad så denne dej hvile et par timer – herefter tilsættes resten af det iskolde vand, 45o g surdej, salt, chia frø og oliven olie. – tilsæt melet – rør og senere ælt godt igennem – dejen skal blive som en tyk grød – husk chia frøene suger godt, så lad være med at tilsætte alt melet på en gang. Jeg valgte her at tage lidt under 1/3 del fra – portion som til en brødform – denne portion æltede jeg yderligere og tilsatte lidt ekstra rugmel!

Sæt dejenene i køleskab til dagen efter – tag dejene ud hvis du syntes  for tynd, så tilsæt lidt mere mel.

Kom en god spiseskefuld  dej i muffin forme (jeg bruger silicone for med 12 og 6 stk) –  Portionen til  form brød kom jeg i form – bagte det til sidst så det fik længst efter hævetid. Jeg penslede med vand kom sorte sesamfrø på – udover brødet blev der ca. 50 boller! Lad dem efter hæve i 2-3 timer. Kom i ovnen ved 230 grader og skru ned til 210 grader (tjek lige at dine forme kan tåle høj varme) –  bollerne bages i ca 25 min og brødet i ca. 40 min.  Disse boller er gode at have i fryseren.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *