brød og kager13/05-2017 af Dorthe Anneberg

Lagkagebund med hasselnøddemel!

Lagkagebund med hasselnøddemel

img_7330Denne kagebund eller lagkagebund er rigtig god til en dessert hvor man vil bruge en bund med friske bær eller under is med jordbær. Opskriften er lavet efter inspiration fra dessertkongen Morten Heiberg.

Til en lille bund på 20 cm skal der bruges følgende:

120 g hasselnødder – fintmalet

40 g fuldkornsmel – jeg brugte ølands hvede og selvfølgelig kan man bruge helt alm.hvedemel – jeg kan blot lide det lidt grove!!

4 ægge hvider

110 g sukker

lidt flormelis

sigt nøddemel med mel. Pisk hviderne stive og tilsæt sukkeret lidt ad gangen – vend mel/nøddeblandingen i, fordel dejen i form. jeg beklæder formen med bagepapir. Sigt lidt flormelis over og bag den ved 180 grader  25-30 min. Afkøl. Server med is – jeg har tilberedt en vanilje is med masser af vaniljesmag – opskrift fra dessertkongen Morten Heiberg – opskriften har jeg skrevet efter billeder – men selvfølgelig kan en købt is også smage godt – jeg har så pyntet med jordbær.

img_7300

Vaniljeis

500 g sødmælk

500 g piske fløde

lidt flagesalt

1-2 stænger vanilje – man kan virkelig smage vaniljen. Jeg bruger polynesisk vanilje.

200g æggeblommer ca. 12 stk

250 g sukker

Varm mælk og fløde op  til lige under kogepunktet, sammen med de flækkede vaniljestænger – skrab kornene ud i blandingen.

Piskæggeblommer og sukker sammen – tilsæt den varme mælkefløde under konstant piskning. Hæld tilbage i gryden og lad cremen  legere /tykne ved svag varme -den må ikke koge – og du skal røre hele tiden.
Brug evt. termometer til at kontrollere temperaturen ikke over 85 grader.
Hæld straks cremen gennem en sigte over i en skål. Sæt skålen i et
iskoldt vandbad, og afkøl cremen hurtigt til ca. 4° under jævnlig om-
røring. Skift evt. vandet ud, så det hele tiden er koldt.
Cremen er så helt ensartet. Overtræk skålen med film så den er tætsluttet – stil i køleskab – lad den stå gerne natten over så vanilje smagen kommer frem – det dufter vildt godt!
Herefter kommes det i ismaskinen og køres til du har den lækreste is!!!

God fornøjelse – tak fordi du læste med.

  1. Sanne siger:

    Hvad gør man hvis man ingen ismaskine har?

    1. Dorthe Anneberg siger:

      Kære Sanne
      Du kan godt fryse denne is uden ismaskine – du skal så komme den i en form og under ‘indfrysning’ røre rundt i nogle gange! Og har du ikke tid til dette – så køber du en god is. Lagkagebunden kan også bruges med creme. – Mange hilsner Dorthe

  2. bente andersen siger:

    jeg har ingen lille rund form ,ca str i kantet form i stedet ? Ved du det ?? Der står 20 cm .

    1. Dorthe Anneberg siger:

      Hej Bente
      Du kan sagtens bage i en firkantet form. Mvh Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *