brød og kager20/12-2016 af Dorthe Anneberg

Lækkert rugbrød med svejderug og økologiske chia frø

Rugbrød til julefrokosten!!

Hvis der skal hjemmebagt rugbrød på bordet til julefrokosten – så skal du i gang med at bage!  Der er så mange opskrifter på rugbrød, så har du din egen opskrift så hold fast – bruger du ikke chia frø i din opskrift, så tilsæt ca. 100 g. Brug så lidt mindre mel end du plejer. Chia frøene  suger jo vandet til sig og derfor det mindre mel – de gør også den gode ting, at de holder brødet blødt i kernen, derfor holder brødet sig godt uden, at tørre ud.

Jeg bager ofte brød – derfor bager jeg også forskellige brød. Jeg ser  hvad der er  af  mel i skuffen, så nogen gange bruger jeg mange kerner og andre gange kommer jeg nødder i brødet. – Jeg kan godt lide, at skifte lidt med smag. Opskriften som kommer nedenfor er rigtig god og rigtig god til frokostbordet.

img-2Svedjerug er en gammel rugsort. Den dyrkes i Danmark og melet kan fås hos Falslevgård eller Aurion, hvis produkter sælges på nettet eller i helsekostforretninger. Denne rug udmærker sig ved at indeholde ca. 15% protein imod almindelig rug som kun indeholder 9%. Det betyder at dette rugbrød mætter meget bedre, det dufter også af rigtigt rugbrød.

Desuden giver det et meget velsmagende og lækkert brød. Jeg har en surdej – hvis du ikke har en surdej så skal du starte i god tid – har du en surdej så er du færdig på 2 dage. Nederst i indlægget giver jeg et forslag til en surdej – meyers opskrift.

Rugbrød med svedjerug

1. dag

8 dl vand
2 – 3 dl surdej
800 g svejerug
400 g kerner (evt. svedjerug – spelt eller alm. rugkerner eller hvad der er i skabet)
250 g solsikkekerner
250 g hørfrø
100 g chia frø
30 g flagesalt
Bland vand, rugkerner, solsikkekerner, chia og hørfrø sammen i en skål, dæk den til med et klæde og lad iblødsætningen stå ved stuetemperatur i 24 timer.

2. dag

Dejen tilsættes:
1 øl
3 spsk maltmel
4 spsk mørk sirup eller malt sirup
300 g svejerug

Du kan tilsætte solsikkeker og/eller hele  rugkerner – men det bliver fint uden
Det hele røres godt – konsistensen skal være som tyk havregrød! Det hældes i 2 rugbrødsforme og efterhæver i 2-3 timer. Så i ovnen på 220 grader smid evt til vand i ovnen så der kommer lidt damp. Skru straks ned til 190 grader og bag i ca. 11/4 time – måske lidt mere eller mindre det kommer an på din ovn – de skal være godt bagte og lyde lidt hult når du banker på dem. Tag de varme brød ud af formen og pak ind i fugtigt viskestykke og lad dem afkøle helt. På grund af chia frøene så holder de sig friske og bliver ikke tørre!!

Meyers opskrift på surdej

Opstart:
3 dl vand
1 dl hvedemel
1 dl fuldkornshvedemel (grahamsmel)
1 dl rugmel
Pisk alle tingene godt sammen, så der ikke er klumper i. Kom surdejen i en plastbeholder med låg, men lad låget ligge løst på toppen af beholderen.

Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage, og pisk den igennem et par gange om dagen. Efter de 4 dage bør surdejen være blivet lidt sur (smag på den) – er den ikke sur, skal den stå en dag eller to mere. Nu er surdejen klar til at bage med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *