brød og kager22/08-2017 af Dorthe Anneberg

Koldthævede speltboller med chia frø!

Koldthævede speltboller med chia frø.

Normalt bager jeg brød og boller  med surdej! Men så sker det alligevel at jeg alligevel må have fat i gæren og disse boller er bare så nemme og smagen er god! Det bedste er måske, at hvis man har en travl hverdag – så kan man med denne opskrift bage friskbagte boller hurtigt på ca. 30 min. Dejen kan sagtens stå i køleskabet 3-4 dage.

Du skal til ca. 15/16 boller bruge følgende:

1/2 l god kærnmælk – gammeldags er at foretrække.

5 g gær

2 tsk salt – jeg bruger sydesalt anden flagesalt kan bruges

350 g durummel

125  sigtet speltmel

2 spsk økologiske chia frø

Man kan godt udelade durum og alene bruge sigtet speltmel!

 

Bland gær med den kølskabskolde kærnmælk i en skål – tilsæt alle de øvrige ingredienser og rør godt sammen – til netop denne dej behøver du ikke røremaskine – men selvfølgelig kan du røre på køkkenmaskinen. Dejen skal være blød som tyk havregrød. Skrab godt ned fra kanterne og kom dejen i en beholder – eller skål. Der skal være plads til at den hæver!. Har du ikke en beholder med låg så læg film over så der ikke kommer luft til (du kan til denne portion bruge 2 tomme bøtter skyr eller græsk yoghurt). Lad dejen stå i køleskabet i mindst 12 timer – men bedre i et døgn og som jeg indledte med så kan den stå i op til 4 dage. Du behøver således heller ikke bage hele portionen på en gang.

Når du skal bage, så sætter du blot boller af på plade beklædt med bagepapir. Lad dem stå ved stue temperatur mens ovnen varmer. Sæt dem i ovnen ved 230 grader – luk lågen og skru ned til 200 grader og bag dem i ca. 17-20 min. Du kan sprøjte lidt vand ind et par gange i bage tiden.

God fornøjelse og tak fordi du læste med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *