brød og kager17/06-2017 af Dorthe Anneberg

Kammerjunkere eller små tvebakker!

Kammerjunkere

Den danske sommer er uforudsigelig! Men en ting der er forudsigelig, om det regner eller solen skinner, så skal der om sommeren serveres koldskål med kammerjunkere! Opskrifterne er mange – jeg har læst i de gamle kogebøger også min mors håndskrevne. Alle de gamle opskrifter omtaler kammerjunkere som tvebakker – og er der gjort lidt ekstra ud af det så omtales de som små fine tvebakker – jeg gik så lidt grundigere tilværks undersøgte hvornår og hvordan navnet kammerjunkere opstod. Hvis du har lyst kan du læse om dette – i artiklen af Jeppe Wojcik,http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-hedder-det-kammerjunkere

img_1238

Men tilbage til opskriften som jeg gik igang med- min mors håndskrevne blev det ikke til men i Frk. Jensens Kogebog fra 1930 fandt jeg opskriften som jeg ville tage udgangspunkt i – jeg foretog lidt ændringer!  Det er en meget stor portion – så du kan vælge, at halvere eller du kan vælge, at bruge tid – de skal nok blive spist!!

Til denne portion skal du bruge:

4 æg

175 g sukker

250 g smør

3-4 tsk fuld kardemomme – det kommer lidt an på hvor glad du er for kardemomme og hvor frisk dine krydderier er.

4 tsk bagepulver

1 tsk salt

reven skal af en økocitron – kan bestemt udelades

2,5 dl mælk

900 g fuldkornshvede mel – jeg brugte ølandshvede. I den oprindelige opskrift står 1 kg – men det er alm hvedemel og det suger knapt så meget – så juster evt. hvis du bruger alm hvedemel.

Rør æg med sukker tilsæt lunken mælk med blødt smør og dernæst mel som du har blandet med bagepulver, kardemomme, citronskal og salt. Ælt så du en jævn dej. Du kan vælge, at rulle dejen i lange pølser, som hvor du skærer små stykker, ca. som en lille valnød. Du kan også bare tage små stykker af dejen. I begge tilfælde rul dem i håndfladen så du har små glatte boller. Bages ved 190 g i ca 15-18 min – de skal være lysebrune – afkøl, så skæres de over og lægges med skærefladen opad på bagepladen i ovnen ca. 165-170 g i ca. 30 min – tjek undervejs de skal være lysebrune og sprøde. Afkøl om kom i lufttæt dåse.

img_1236

God fornøjelse og tak fordi du læste med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *