brød og kager06/06-2017 af Dorthe Anneberg

Jordbærtærte!!

Jordbærtærte nøjagtig som den blev tilberedt i 70’erne!!

Jordbærtærte det hører sommeren til og når de nye danske jordbær er til at betale, så er det kagen som jeg får rigtig lyst til at servere. Min mor tilberedte den og jeg har gemt opskriften som jeg tror stammer fra et eller andet madblad fra starten af 70’erne.

Tærten som jeg tænker tilbage på blev tilberedt når vi var mange gæster – jeg kan kun huske den som en kage, som min mor serverede i bradepande.

img_0866

Jeg har derfor reduceret opskriften så den passer til en rund tærteform ca. 22 cm i diameter eller en form af nogenlunde samme størrelse – jeg har denne gang valgt at tilberede den i en aflang firkantet form.

Kagen består af en mørdejsbund, creme og fyld af jordbær.

Til mørdejsbunden skal bruges:

120 g hvede mel

50g kartoffelmel

60 g flormelis

80 g smør

1 æg

Mel, kartoffelmel og flormelis blandes – smørret skæres i tern og tilsættes – det moses sammen med fingrene – man kan også gøre det i foodprocessor – kør pulse nogle gange. Æg tilsættes fordel det i dejen og rør hurtig sammen – hvis du bruger foodprocessor så kør det sammen i få sekunder – dejen er blød og er nemmest lige, at samle med melede hænder. Pak dejen i film eller i en plastikpose – lad den hvile nogle timer, gerne natten over. Rul dejen ud – det går nemt mellem 2 stykker melet bagepapir – læg i den form du har bestemt dig til – er det en form der skal smøres gør du det – hvis der går hul i dejen kan du nemt ‘lappe’ sammen. hvis det er for meget dej, kan du trille en pølse som du lægger hele kanten rundt og evt tryk et mønster med en gaffel. -Prik bunden med en gaffel. Bag bunden i ovnen ved 200 g i ca. 20 min -måske lidt mere alt efter hvor tyk du har rullet ud – den skal være fin lysebrun og må ikke være for mørk. Prik undervejs evt et par ekstra lufthuller, hvis den begynder, at bule for meget. Afkøl helt.- Den kan nemt holde sig nogle dage på køl.

Skyl de friske jordbær ca. 500 g stil til afdrypning, du kan halvere jordbærerne hvis de er store – du kan også vælge, at skære i skiver! Det er op til dig selv, hvordan du vil pynte med jordbærerne.

Til cremen skal du bruge

2 æggeblommer

40 g sukker

3 blade husblas

1/2 stang vanilje eller 1/2 tsk vaniljesukker

1 dl sødmælk

2 dl piskefløde

50 g makroner – (du kan bage rugmakroner og kommer i)

Læg husblassen i blød i koldt vand

Pisk æggeblommer luftigt og hvide med sukker

Kog mælken op med vanilje under omrøring. Hæld over æggemassen mens du pisker godt tryk husblassen fri for vand og kom den i den varme masse så den smelter. – Sæt skålen i vandbad og pisk godt – når den begynder, at jævne efter ca. 6-8 min tages den op af vandbadet og hældes i en ny skål evt gennem en si. Rør i massen indimellem – når den begynder, at tykne, så vendes fløden som du har pisket til skum i med en let hånd. Til sidst vender du makroner i – som du har knust – ikke for fint!

Fordel cremen på kagebunden og glat ud med spatel eller en bred kniv.

Du skal bruge ca. 150 g ribsgele som du smelter forsigtig i en gryde.

Fordel jordbærerne oven på cremen og øs den ikke for varme smeltede ribsgele over bærerne med en ske.

Stil kagen køligt. Du kan før servering pynte med flødeskum eller servere en skål fløde skum til.

img_0860

Tak fordi du læste med og god fornøjelse.

 

  1. Eva siger:

    ☀ Hvor lyder denne jordbærtærte lækkert ? Den skal prøves ,din creme lyder også rigtig god med makroner uhm , mon den er svær at lave ikke så god til creme. Tak for opskriften. ☀

    1. Dorthe Anneberg siger:

      Hej Eva -tak jeg det er faktisk lidt en ‘retro’ opskrift – men den holder – god fornøjelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *