diverse23/11-2017 af Dorthe Anneberg

Hele syltede appelsiner

Hele appelsiner – syltet.

Det regner og blæser, jeg faldt i staver over den gamle syltebog fra 1896 af Fru Susette Holten født Skovgaard!! Med illustrationer af Genremaler Knud Gamborg – det er god læsning, min bog er desværre uden omslag og meget meget slidt, så det er med forsigtighed jeg bladre. Jeg undre mig fortsat over, at der blev syltet hele appelsiner  i 1896.

Opskriften lød  så god, så dette måtte prøves.  Jeg gik i gang men undervejs mistede jeg tålmodigheden, hold da op en proces. Jeg har justeret og  fået min egen version. Resultatet blev godt – de smager skønt.  Hvis man hakker dem ikke for groft,  så er det marmelade.   Iøvrigt har jeg tænkt mig, at bruge dem til ost – gryere eller comte – som mellemret, serveret med tynde skiver ristet rugbrød.

De er allerede smagt – finthakket på et stykke ristet brød og en kop the – det smagte fantastisk. En brioche vil  også være godt med smør og hakkede appelsiner. Men ellers skal de bruges i desserter. Da  der er for meget lage – har jeg kogt en del af lagen ind til tyk sirup, som skal bruges i desserter og brødbagning – men det kunne også være godt på surmælksprodukter istedet for honning.

Du skal bruge:

8 ikke for store appelsiner – økologiske

1,4 kg sukker

1 l vand

Vask appelsiner grundigt  prik forsigtigt huller i skallen  – man skal ikke ind i kødet – læg dem i koldt vand, lad stå køligt et døgn, skift vand – gentag i op til 4 døgn stod der i den oprindelige opskrift, efter 2 dage måtte jeg videre.  Jeg tog appelsiner forsigtigt op og lagde dem i en sigte så de kunne dryppe af.

I opskriften stod at der skal bruges et pund sukker til hvert pund appelsin – mine 8 appelsiner vejede 1,6 kg – jeg brugte 1,4 kg sukker.

Sukkeret smeltes over svag varme – rør godt rundt – (i den oprindelige opskrift står at der ikke skal vand i) jeg valgte, da sukkeret det begyndte at blive opløst til sirup at tilsætte vand – jeg tilsatte 1 l vand – kogte godt igennem til jeg havde en tyk sirup. Hæld over appelsinerne. Lad stå til næste dag.

Hæld så saften fra appelsinerne op  i en gryde varm op – (processen i opr. opskrift ville ikke stoppe denne proces skulle gentages over nogle dage!!). Jeg valgte at  tilsætte appelsiner og lade med få et opkog, tog så appelsinerne forsigtigt op og lagde dem  i glas. Siruppen blev kogt ind og hældt over.

Der er for meget sirup lagde – så jeg valgte at koge overskydende lage ind til tyk sirup.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *