diverse21/02-2018 af Dorthe Anneberg

Havtorn, råsaft, sirup og kompot

Havtorn her som råsaft, sirup og kompot

Måske er det ikke årstid til at sylte – men er du så heldig at have lidt havtorn i fryseren, så er her en måde at få dem brugt på. Råsaft, sirup og kompot. Arbejdet omkring havtorn ligger ikke i tilberedelsen men i plukningen og rengøring. Men det smager så godt i desserter og kager!! Jeg har brugt havtorn i cremer og sammen med chokolade er det perfekt. Men også til surmælksprodukter eller i smoothies er det godt.

Et andet sted på bloggen ligger opskriften på drinken ‘no tomorrow’ – råsaft med rom.

Og farven er jo hel vidunderlig. – Ja jeg kan vidst ikke skjule min begejstring for det lille bær. Jeg skylder Kim Gravenhorst en stor tak for inspiration i kogebøger omkring havtorn.

Du justere mængder – jeg brugte til ovenstående:

500 g vaskede og rengjorte havtorn fra fryser.

2,5 dl vand

150-200 g sukker

lidt rom

Kom de frosne bær i en gryde sammen med vand kog op – lad det små koge i nogle minutter. – Afkøl lidt.

Hæld bærerne gennem en sigte. Hvis du kun vil lave saft så kan du presse saften godt i gennem – men vil du tilberede sirup og kompot så er det godt der er lidt væde ved bærerne.

Saften fra bærerne kommes i en rengjort flaske og lukkes til – da der ikke er nogen form for tilsætningsstoffer i så er holdbarheden begrænset – jeg opbevarer i køleskab.

Bærerne i sigten kommes retur i gryden vej det evt. og kom evt. lidt mere vand ved – jeg havde ca. 350 g – til sæt så sukker kog i gennem i nogle minutter. Sukkeret skal være opløst – tilsæt så et evt. lidt rom. Man kan også tilsætte lidt appelsinsaft.

Kom massen i en sigte og pres væsken ud. Syntes du den er for tynd kan du koge den lidt ind. Kom på glas eller flaske.

 

Rest produktet du har i sien kan du blende og bruge som kompot i desserter eller kager. Jeg har bl.a brugt det i rødbede kompot sammen med rødbeder. Siruppen er, som nævnt godt i det søde køkken men også til dressinger til salater og kål er det godt. Eller til et stykke blåskimmelost.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *