brød og kager07/05-2018 af Dorthe Anneberg

Grovbrød med tangmel

Surdejs grovbrød med tangmel og lidt mere

Tang  skrives der om, det serveres som chips, bliver brugt i salt og som salat og meget andet. Ved en tilfældighed ser jeg mel – tangmel som er blandet med dalarhvede og ølandshvede, så det skulle prøves. Det var et dejligt bekendtskab.

På posen var angivet en opskrift. Men jeg ville forsøge lidt anderledes. Iøvrigt har tangen lidt den samme egenskab som når man kommer chia frø i brødet, at det holder sig frisk i flere dage. Brødet er derfor rigtig godt hvis der skal tilberedes sandwich til madpakken eller til picnic kurven.

Til 2 brød skal du bruge

dej 1

200 g flydende surdej

3 dl vand

ca. 500 g tang mel – fuldkornsmel.

1 spsk flagesalt

dej 2

5 g gær

200 dl vand

2 tsk flage salt

1 spsk flydende honning

1 dl græsk yoghurt

100 g durum mel

ca. 200 g god hvede mel

Mængden af mel afhænger af hvordan du kan ælte din deje – de må aldrig være tørre men omvendt så skal man lige kunne forme dem. Jeg har en røre maskine som virkelig er god til at ælte og jeg bruger altid mindre mel en der er angivet. Men mærk din dej, føl om den slipper og brug mel på bord og hænder når du skal forme brødet. Gør det med lethed, så vil du også se at du kar arbejde med en dej der er dejlig blød.

Start med dej 1

Kom alle ingredienser i røreskålen – gem til mel.

Ælt dejen ved lav hastighed i ca. 15 min. Ælt 4-5 min ved høj hastighed. Tilsæt mel så dejen lige slipper dejkrogen. Kom dejen i en skål og stil til hævning i ca. 6 -8 timer ved stue temperatur. (man kan også koldt hæve i køleskab i op til 20-24 timer husk at tage dejen ud en times tid før du skal bruge den.)

Efter hæve tid tilbereder du dej 2. Opløs gæren i vandet, tilsæt yoghurt og de øvrige ingredienser gem lidt mel. Ælt dejen ved lav hastighed i ca. 15 min og ved høj hastighed i ca. 5 min.

Kom dej 2 i skålen med dej 1 fold eller ælt forsigtigt sammen – hæld det evt ud på et godt meldrysset bord. Fold dejen god sammen og del den i 2 – stram den godt op så du har en fin overflade. Kom dejen i 2 forme. Efterhæv i ca. 3 timer se hvordan den udvikler sig den skal. Rids så brødene og kom dem i en super varm ovn 250 g – skru ned til 190 grader og bag brødene i ca. 50 min – bagetiden afhænger lidt af hvordan din ovn varmer – men bank på brødene om de er hule og se om de har en fin skorpe.

Afkøl og brug brødet som mad brød eller til sandwich eller  til osten.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *