brød og kager18/06-2017 af Dorthe Anneberg

Fuldkornshvede brød med chia og vildgær!

Fuldkornshvedebrød med chia og vildgær

I min bagning og udvikling af surdej – er jeg støt på vild gær. Det har for mig været et nyt univers, så det ville jeg arbejde med.  Jeg har forsøgt en gang tidligere med blåbær. Med et godt resultat. Men denne gang gik jeg lidt mere systematisk til værks. Det er sæson for rabarber – så jeg tænkte selvfølgelig skal jeg forsøge med rabarber. Ganske enkelt så tog jeg ca. 200 g rabarber – skåret i skiver tilsatte 150 g sukker  vand så rabarstykkerne var dækket – – i patent glas. Jeg lod dem stå på køkkenbordet, altså relativt varmt – de stod i 4 dage – de begyndte at boble – jeg lukkede forsigtig luft ud – jeg gentog denne proces over nogle dage og da der var godt med aktivitet så var jeg klar til at bage. Jeg tilstår jeg ved ikke om jeg var heldig eller om jeg har gjort det korrekt – jeg vil henvise til en artikel om fermentering. www.altomfermentering.dk – hvor der beskrives mere i detaljer – jeg vil forsøge igen og jeg vil finde ud af om det er så enkelt – jeg har på et tidspunkt forsøgt med blåbær – en gang hvor det lykkedes og en gang hvor det ikke blev godt. – Hvis man ikke har mod på, at gå i gang med fermentering kan man alternativt bruge surdej til brødet!!

6a59f1c4-2a48-4a93-935d-ef7dcb5c06ef

Jeg brugte til 2 brød  flg.:

20o g vildgær (det gærede rabarbersaft) alternativt 200 g surdej.

750 g vand

430 g fuldkornshvede jeg havde Dalarhvede, en gammel melsort men ølandshvede eller anden sort kan fint bruges.

500 g durum hvede

50 g chia frø

250 g hvedemel – jeg brugte manitobamel

1 tsk sydesalt

Alle indgredienser blev æltet rigtig godt – jeg brugte rørmaskine ca. 15 min. Da dejen var smidig og netop slap kanter – vær forsigtig med mel – dejen må ikke være tør – og chiafrøene suger væske. Jeg valgt at tage halvdelen af dejen fra som jeg lod hæve i kurv – resten af dejen lod jeg blive i røreskål – efter ca. 6 timer kiggede jeg til dejen – min plan var at lade hæve længere – men syntes dejen i kurven så fin ud – så jeg valgte at bage dette brød. Som ses på billed havde jeg lidt problemer med at få brødet ud!!!!! Jeg satte brødet i varm ovn – 230 grader sprøjtede lidt vand i ovnrummet – skruede så ned til 190 grader og bagte brødet i ca. 40 min.

img_1252

Halvdelen af dejen som var i røreskålen lod jeg stå natten over – fra at være flot hævet om aftenen – så var den faldet sammen – (jeg ved det er en del af gæringsprocessen) – så jeg hældte den forsigtigt ud på bordet – æltede – ved at folde dejen lidt luft i den – jeg har en Silverwood form med skille rum som jeg vagtle at bage i – 4 små brød – men det kunne lige så godt have været et brød i en almindelig brød form – jeg lod det efterhæve i ca. 2 timer og bagte på sammen måde som ovenfor beskrevet.

img_1263

Der er virkelig god smag i dette brød og ristet er det super!!

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *