brød og kager19/02-2018 af Dorthe Anneberg

Focaccia brød med rugmel og valnødder

Focaccia brød med rugmel, valnødder og salvie og rosmarin.

Jeg er glad for at bage brød jeg kan dog bedst lide brød hvor der skal fuldkorns mel i – derfor er der længe mellem jeg bager nogle af de italienske brød, da rugmel måske ikke hører hjemme her. Men jeg ser jo at der er mange opskrifter med også rugmel i de traditionelle ‘hvide’ brød. Mit focaccia her er inspireret af Sandra Pugliese – det er måske det bedste focaccia brød ever!

Du skal bruge:

4 dl koldt vand – vand kvalitet er meget forskelligt jeg vælger at bruge kogt afkølet vand og jeg bruger det faktisk køleskabskoldt.

12 g økologisk gær

2 tsk dansk sommerhonning

2 spsk flagesalt

3 tsk tørret salvie

4-6 kviste rosmarin

100 g reven parmesan

100 g valnøddekerner

2 spsk oliven olie

100 g rugmel

150 g sigtet speltmel

ca. 300 – 400 g hvedemel tipo 00

lidt ekstra olie,  salt, salvie og rosmarin til pynt

Dette brød tilberedes bedst på røremaskine – men selvfølgelig kan man ælte i hånden – det skal blot æltes rigtig godt.

Kom gær, vand, salt og honning i røreskålen, lad det stå på køkkenbordet i ca. 10-15 min.

Kom valnødderne på en tør pande og rist dem ved middel varme – de må ikke blive sorte. Det tager nogle få min – hak dem så groft

Klip eller hak blade fra rosmarin fint så du har ca. 4-5 tsk fuld.

Riv parmesan fint.

Kom salvie, hakket rosmarin, hakket valnødder, olie og parmesan i gær blandingen.

Tilsæt så rug og spelt mel og ca. 200 g hvedemel.

Brug dejkrog og ælt igennem ved middelhastighed i ca. 15 min.

Tilsæt lidt mere mel og ælt på høj hastighed i ca. 5 min. Dejen skal være lidt klistret, pas på med ikke at bruge for meget mel. Når dejen er færdig æltet, så skrap den ned af kanterne, brug godt med mel på den hånd du du bruger. Læg et viskestykke over og lad hæve i ca. 1 døgn i køleskab.

Tag dejen ud af køleskab og læg den på et smurt bagepapir i den form du vil bage i.

Det kan være en bradepande eller en springform. Jeg brugte en springform 26 cm og havde en god klup i overskud som jeg blot bagte på bagepapir.

Tryk dejen ud med lidt olie – den skal ikke sejle i olie men der skal bruges lidt. Lav huller i dejen det gøres nemmest med fingerne dryppet  lidt mel.

Drys med lidt salt, salvie og lidt hakket rosmarin. Jeg valgte at have et par kviste rosmarin på brødet ved bagning.

Lad den efterhæve i ca. 1 time bag i ca. 20 min ved 220 grader.

Tag brødet ud af formen og afkøl.

Tak fordi du læste med og god fornøjelse.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *