brød og kager25/01-2019 af Dorthe Anneberg

Fastelavnsboller – klassiske

Fastelavnsboller – klassiske

Fastelavn – det er her jo dagene før faste, i gamle dage skulle man så at sige fedes op inden påsken. Sidste chance for at spise noget godt og dejligt. Det fine bagværk kom i centrum – der blev bagt mange forskellige slags fastelavns-brød. Bollerne var i gamle dage de vigtigste. De blev også brugt i legen bide til bolle. Vi bager nu til dags mange fine og pyntede fastelavns boller – jeg vender tilbage til det enkelte. En gær-butterdej –  som nok  smager bedst lun. Bollerne her kan sagtens lunes ved servering.

Du skal til 12 -14 boller bruge

250 -275 g hvedemel

75 g smør

1 knsp salt

2 spsk sukker

1/2 tsk kardemomme

1/2 dl sødmælk

1/2 dl kold vand

1 æg

ekstra mel når der skal rulles ud

125 g kold smør til indrulning

sammenpisket æg til at pensle med

Jeg valgte at fyldet skulle være kagecreme, men det kunne også være 50 g smør, 50 g sukker, korn af 1 stang vanilje, 50 g hakkede mandler, 75 g rosiner 75 g hakket sukat. Hvis du bruger dette fyld så pensler du med æg og drysser med the sukker.

Kagecreme:

2 æggeblommer

1 1/2 spsk sukker

2 spsk maizenamel

2 1/2 dl sødmælk

Pisk alle ingredienser sammen i en gryde – varm op og pisk hele tiden mens cremen koger igennem. Afkøl – pisk nogle gange i cremen under afkølning.

 

Smuldr eller hak mel, start med 200 g, med 50 g smør, tilsæt sukker, kardemomme. Rør gær med mælk/vand og pisk ægget i. Hæld det i dejen (mel/smør) og ’slå’ det sammen – det gøres bedst med en træ grydeske. Tilsæt så ekstra mel og ælt dejen så den er fin blank og smidig. Dejen skal ikke være tør. Sæt dejen i køleskab – ca. 20-30 min.

Udrul så dejen på et mel drysset bord, til en rektangulær plade. Fordel 1/2 af smørret i tynde skiver på midten af dejen. Fold den ene side over og fordel resten af smørret og fold det sidste stykke over. Vend dejen rundt og udrul på den anden led til en rektangulær plade. samme format som du havde først – læg i 3 lag. Lad dejen hvile i køleskab ca. 10-15 min.

Rul igen ud – og husk at udrulning skal være på tværs .

Læg dejen sammen i 3. Lad dejen hvile igen i ca. 10-15 min. Gentag 2 gange.

Udrul nu dejen tyndt og skær kvadrater på ca. 10×10 cm. Kom en skefuld creme eller det fyld du vælger midt på kvadratet. Fold/klem dej hjørnerne sammen, så fyld er ‘lukket’ inde og du har en bolle, sæt bollen med lukningen nedad på en plade beklædt med bage papir. Lad hæve tildækket i ca. 45-60 min. Pensl med æg og bag ved 225 grader i ca. 15 min.

Bollerne kan fryses og varmes.

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *