Desserter10/04-2017 af Dorthe Anneberg

Dessert til gæster i påsken

Citronfromage på chokolade bund med hasselnødde praline og avocado is efter dessertkongen Morten Heibergs opskrift – på nødebund

 

img_7263

Hvis der skal gæster til middag i påsken, må der serveres citronfromage – den har alt det der skal til for, at komme i forårsstemning eller om man kan sige påskestemning! Hvis man bruger gode friske økologiske æg sammen med økologiske citroner og sidst men ikke mindst frisk fløde, så er det  sikkert at citronfromagen får den dejlige gule farve som som hører påsken til.  Jeg har i år valgt at servere den citronfromagen som lag mellem dejlig chokoladebund  med hasselnøder og trillet i praline!

 

Chokoladebunde:

2 æggehvider

1/2 spsk rørsukker

2 æggeblommer

40 g rørsukker

1 knivspids salt

60 g mørk chokolade

60 g hasselnødder

Sæt hasselnødderne i ovnen 175 i ca 10 min – det er ikke nødvendigt  – men jeg syntes man får en bedre smag frem!!

Pisk æggehvider stive med 1/2 spsk rørsukker, og sæt skålen til side.

Pisk æggeblommer og 40 g rørsukker sammen til en let og luftig æggesnaps.

Smelt chokolade over vandbad, lad den køle lidt af og rør den i æggesnapsen.

Blend hasselnødder til mel, og vend dem i dejen.

Vend forsigtigt de piskede æggehvider i dejen.

Hæld dejen i  små forme – jeg bruger cylinder forme uden bund – som jeg sætter på bagepapir på bagepladen, da jeg ikke havde nok kom jeg også dej i en silikone muffins form (det blev fint) -bag dem i 18-20 min ved 175 grader.

Lad dem køle helt af, og tag dem så forsigtigt ud.

Hvis bundene er for høje så skær dem over på midten.

Citronfromage

Jeg valgte at tilberede en traditionel citronfromage men valgte at komme lidt vanilje i!

Kornene af 1 vanillestang
100 gr rørsukker
3 hele æg
Fintrevet citronskal af 1 økologisk citron
4 blade husblas, udblødt i koldt vand og smeltet i vandbad – kunne måske godt have været 5 blade når nu det er til kage!! det er lidt en smagssag hvor fast man kan lide fromagen – og det kommer lidt an på hvor meget citron saft man bruger
Saft af 2 økologiske citroner ca. 0,5 dl til 0,75 dl.
2 1/2 dl piskefløde pisket til skum
Pisk en luftig æggesnaps af sukker, vanillekorn og de hele æg.

Tilsæt citronskal og – juice og pisk det i æggesnapsen.

Rør et par spsk af æggesnapsblandingen i den smeltede husblas. Rør derefter hele husblasblandingen i æggemassen.

Til sidst vendes flødeskummet i fromagen.

Lad fromagen stå i 5 -10 minutter.

Læg en bund tilbage i formen

Praline

200 g  hasselnødder
200 g sukker
1 dl vand
flormelis
50 g mørk chokolade

Fordel nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen 180 rist nødderne i ca. 10 min. Gnid de løse skaller af.

Sukker og vand  bringes i kog, og lad det koge ved ikke for høj varme indtil det meste af vandet er fordampet, og sukkeret begynder at karamellisere. Du kan se det ved, at karamellen tager farve, den skal være mørk gylden. Tilsæt de lune hasselnødder. Rør rundt, og hæld derefter blandingen ud på en plade beklædt med bagepapir, der forinden er drysset med et lag flormelis. Lad blandingen køle helt af. Bræk i mindre stykker og kom  i  foodprocessor, kør  indtil det er en sammenhængende, finkornet blanding. Hak chokoladen fint, kom den i, og kør i 1 minuts tid for at samle pralinéen.

Pralinéen kan opbevares i en tæt sluttet dåse.

Avokadois

Opskriften på avokadois er fra Mortens Heibergs bog om isdesserter – hvis du vil have den så sender jeg den gerne.

Anretning

Læg en lille bund af chokolade bunden i en cylinder form – kom citron fromage på slut med et en lille bund chokolade kage. Sæt i køleskab – før servering skubbes kagerne ud og trilles forsigt i praline!

Avokadoisen anrettes på en lillechokoladebund – der drysses lidt praline over.

Tak fordi du læse med!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *