Desserter30/03-2017 af Dorthe Anneberg

CHIA GRØD med mere!!

Chia Basic

Jeg er i den heldige situation at Thorbjörg Hafsteinsdóttir har givet mig lov til, at bruge såvel citater samt opskrifter fra hendes seneste bog – min Yoga. På:  http://www.thorbjorg.dk  – kan du læse mere om både Thorbjörg og bogen. For mig har det været rigtig god og inspirerende læsning!

Thorbjörg giver bl.a en opskrift på chia basic – det er super nemt og er rigtig godt at have i køleskabet, så har man altid en base klar til grød, budding smoothies eller hvis du skal i gang med at bage så er det også godt have.

Det er så nemt og så enkelt, at tilberede en grød eller budding enten til morgenmad eller hvis du efter middagsmaden, syntes der lige mangler en enkelt ikke for tung dessert – så kan en lille lækker grød serveret i en pænt glas være det der gør måltidet fuldendt. Eller hvis du bare har lyst til et lille mellem måltid.

Alle bær og frugter er gode i chia grød/budding –  det betyder  jo så også at man kan følge årstiden lidt!

De første rabarber er her, de er udenlandske men alligevel er der noget med de første rabarber som er helt fantastisk – smagen er sart og man skal passe på koge eller bagetid, da de første rabarber ikke er så faste som senere på sæsonen.

img_7157

Er du ikke til mælke produkter så kan, kokosmælk eller mandelmælk bruges. Vil du have buddingen tykkere i konsistens, så græsk yoghurt 10 % eller skyr! Alt efter hvad man tilsætter chia basen så skal smagen justeres med honning og det er også forskelligt på hvort sødt vi hver især kan lide at spise vores dessert eller morgenmad. Jeg valgte i går, at forsøge med chia basen blandet med lidt græsk yoghurt og så kefir fra Essens (Arla) – det blev rigtig godt – faktisk prøvede jeg også med Kefir alene – det blev så måske mere suppe – som var rigtig god!

Rababerbudding – forårs energi!!

1 dl chia base

1 dl Kefir

1 dl græsk yoghurt

1/4  tsk flydende vanilje (brug rigtig vanilje)

2-3 tsk flydende honning (der er meget forskel på smagen i honning – så her må du finde ud af hvad du bedst kan lide)

2 tsk maca pulver (det kan udelades- men det er rigtig godt for hormon balancen og så giver det energi)

Rør det hele sammen – hæld i glas eller hvad du vil servere i pynt med rabarberkompot og lidt ristede nødder, müsli eller granola

Rabarber kompot

400 g rabarber

lidt citron skal – (husk økologisk)  skræl nogle strimler af citronen og skær meget fine strimler hvis du ikke har et redskab til dette.

3-4 spsk kokos sukker (du kan bruge det sødemiddel du fortrækker) – Jeg kan lide kokossukker fordi det giver en lidt brændt smag

lidt revet frisk ingefær

Vask og tør rabarber, skær i mindre stykker komme dem i et tærtefad. Bland sukker med ingefær og citron – drys over rabarbern. Bages i oven ved 180 g – ca 12-15 min men tjek måske mindre tid måske mere tid det afhænger af rabarberne. Afkøles.

Jeg har givet opskriften på müsli i et tidligere opslag en god afveksling er granola – kan laves både i ovn eller på panden – jeg tilberedte en lille portion på panden med det jeg havde i skuffen!

Granola

2 dl grove havregryn (jeg køber hos irma nogle biodynamiske dem er der god smag i)

1 dl mandelflager

1 dl solsikkekerner

1 dl græskarkerner

1 dl sesamfrø – jeg havde kun sorte

1/2 dl chia frø

frisk revet muskatnød

1 par spsk tørret havtorn

3-4 spsk kokosolie

3 spsk god honning

Bland det hele i en skål – rist det på panden eller kom det på en bageplade med bagepapir og bag ved 175 grader i ca. 15 min – rør i det undervejs.

Du kan komme andre nødder, og du kan bruge spelt flager i stedet for havregryn, du kan krydre med kanel vanilje og tilsætte kokosflager – det er også godt at tilsætte den afkøledeblanding qinoa flakes!

Thorbjörg giver i sin bog – min yoga – en rigtig dejlig opskrift hvor der også er tilsat citron,

Er du først lige begyndt, at arbejde med chia så start med at tilberede halv portion!

Chia basic

1 dl chia frø

9 dl koldt vand.

Tætsluttet beholder  som f.eks patentglas!

Bland vand og frø – rør eller vend glasset nogle gange, de første timer så frøene ikke klumper – men ellers passer de sig selv og bliver en tyk, geleligenende grød. Kan holde sig 7 dage i køleskab.

 

maca

Jeg  skriver igen, at jeg desværre ikke må skrive om hvor sunde chia frøene er, desværre.

Men jeg kan jo så skrive om nogle af de andre ting jeg bruger som f.eks Maca pulver der kommer fra  fra Maca roden (Lepidium meyenii) er et adaptogen og Maca er medlem af den korsblomstrede familie, ligesom broccoli og kål, men på grund af dens unikke egenskaber betragtes den, som en af verdens naturlige “superfoods”. Maca roden dyrkes højt i bjergene i Sydamerika, primært i højtliggende områder i Peru. Maca rod er  en af de planter, der vokser på den højeste højde i verden. Maca er også kendt som peruvianske ginseng, eller Lepidium meyenii eller Lepidium peruvianum. Maca hører med i den gruppe af fødevarer som vi kalder super food.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *