brød og kager18/09-2018 af Dorthe Anneberg

Basisdej til pizza, flûtes og crostini

Basisdej til pizza, flûtes og crostini

Jeg har tidligere lagt opskrift på dej til pizza, en med chia frø, hvor det er en gærdej der bruges. Det er en dej der er nem at arbejde med. Jeg har også lagt en opskrift på en pizza, hvor dejen er en surdej, den kræver tid og er lidt vanskeligere at arbejde med.

Nu lægger jeg så en ny version, hvor du får en dej der er nem at arbejde med, en dej som du kan bruge til flere ting.

Jeg nævner 3 men du kunne også bruge den til boller eller til brødstænger.

Dejen giver pizzaen sprødhed og god smag. Det er en blød dej, hvor jeg har brugt lidt forskellige meltyper, for at få god smag og de gode egenskaber fra hver mel sort.

Du skal iøvrigt huske, at du sagtens kan lave en stor portion dej og så fryse dejen inden du har bagt. Men du kan selvfølgelig også fryse efter bagning.

Du skal til en portion dej, der rækker til 3-4 små pizza og 2-3 flûtes bruge:

200 g italiensk mel – tipo 00

200 g fuldkornsmel jeg brugte glodblume – men det kan være ølandshvede eller hvad du syntes om.

100 g durum mel

2  tsk salt

3,5 dl vand

10 g gær

1 spsk olivenolie

Bland vand og gær tilsæt mel og salt men gem lidt mel- rør dejen eller ælt godt igennem. Tilsæt så olie og mel til du har en sej dej – har du en god røre maskine – så ælt ved høj hastighed et minuts tid, dejen må ikke være tør. Hæld den ud på meldrysset bord og ælt igennem så du fornemmer du har en god sej og blød dej.

Kom dejen retur i skålen som lige er drysset med mel, tildæk med et fugtigt klæde – lad den hæve køligt – i ca. 6-8 timer – hvis du hæver i køleskab så tag den ud efter 7-8 timer og lad den hæve 1 times tid ved stuetemperatur.

Pizza tilberedes – jeg kan ikke håndtere så store stykker dej – så jeg deler dejklumpen i 5-6 stykker – jeg bager 2-3 små pizzaer til 2 personer. Resten af dejen bager jeg som flûtes.

Fyld på pizzaen kunne være

et par tomater

lidt sommertrøffel

lidt Karl Johansvampe ristet i smør og tilsat lidt citronsaft

reven parmesan

evt. til frisk basilikum

evt. lidt ruccola salat vendt i lidt olie og balsamico.

Find de ting frem du skal bruge til pizza. Tænd ovn har du bagesten så brug den ellers er det på bageplade beklædt med bagepapir. Jeg bager på bagesten ved 300 grader.

Begynd med svampe, som du rengør og skærer i skiver og rister ved høj varme på en pande med lidt smør. Tilsæt evt. lidt citronsaft og salt og peber.

Riv osten og skær  tomater i skiver. Rul en lille klump dej ud, dryp med lidt olie og kom reven parmesan lidt tomatskiver på, slut af med svampe.

Bages  i ca. 10 min på bagesten. Hvis du bager i alm ovn – så bag ved 250 grader i ca. 10 min kanten skal være lysebrun og pizzaen skal have vær hævet lidt.

Du gentager med flere pizzaer – jeg havde en med  parmesan og sommertrøffel. En hvor jeg havde parmesan og karl johan. Jeg servere med lidt ruccula vendt i olie og balsamico – ligesom jeg har lidt basilikum på den pizza der har tomat og svampe på.

Dejen som jeg ikke skal bruge til pizza former jeg som flutes og bager i ca. 13-15 min.

De bagte flûtes afkøles og kan selvfølgelig bruges som flûtes, men som crostini er de rigtig gode.

Du skal bruge lidt olivenolie og lidt flage salt.

Skær flûtes i tynde skiver skiver 0,5 mm ca. – Jeg gør det på pålægsmaskine! Læg dem på bageplade beklædt med bagepapir

Pensl med olivenolie eller brug olivenolie i en spray flaske. Drys lidt flagesalt på og sæt i ovnen ved 190 grader I ca 10 min – de skal være lysebrune og tørre. Afkøl om kom i lufttæt dåse.

Crostini  er gode til dip som appetizer – de knaser og har smag, de er også gode på salat eller andre retter hvor du lige mangler lidt ekstra knas. Og ikke mindst så er det dejligt, at der ikke er noget der går til spilde når vi bager.

God fornøjelse og tak fordi du læste med

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *