brød og kager13/04-2018 af Dorthe Anneberg

Afrikansk brød og boller, med gurkemeje og chia frø.

African bread og rolls!

Brødbagning er godt og de mange meltyper fra små møller kan skabe de mest fantastiske brød og boller. Duften af melet fra poserne åbnes til der færdigbagte brød er fin. Normalt køber jeg ikke færdige brødblandinger, men i forbindelse med køb af mel fra Falslevgård Mølle, fandt jeg over en blanding som skulle afprøves. ‘African Bread’ hedder blandingen og er en fuldkornsblanding af dalarhvede/ølandsmel – hirsemel, sesamfrø, gurkemeje og fennikel – kun manglede syntes jeg chia frøene – men de kunne nemt tilsættes. Jeg har valgt at bage brødet med surdej på posen står der gær eller surdej. Jeg vil nedenfor beskrive mængder og fremgangsmåde. Hvis du skulle få lyst til at bage kan du måske bruge min opskrift som inspiration til et brød med god smag og ikke min en fantastisk farve.

Du skal til et brød og 18 små boller bruge

200 g surdej er du usikker på din surdej så giv den 1-2 g gær. Dette kan erstattes af 15 g gær

6 dl vand

1 spsk olivenolie

2 tsk salt – jeg bruger sydesalt

1 tsk god flydende honning – jeg vælger at bruge en mørk dansk blomster honning

3 spsk chia frø

50 g blandet sesamsamfrø, gurkemeje og knuste fennikelfrø

100 g hirsemel

ca. 800 g mel – fuldkorn – ølandshvede, dalarhvede.

Kom surdej eller gær, vand, olie, salt, honning i en røre skål. Tilsæt ca. 1/3 mel og chia frø, krydderier og hirsemel.  Ælt godt. Hvis du har røremaskine – så middel hastighed i ca. 15 min.  Tilsæt kun så meget mel at dejen slipper kanterne, den må godt være lidt fugtig.

Langtidshæv dejen i køleskabet i 14-20 timer. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå i ca. 30 min. Tænd ovnen på 230 grader. Hæld dejen forsigtig ud på et meldrysset bord – den skal ikke æltes. Del den i to den ene halvdel kommes i brødform – og del den resterende del af dejen i 18 stykker og kom dem i muffinsform. Skær eller klip i dejens overflade – bag brødet i ca. 30 min. Skru ned til 200 g når brødet er i oven. Bollerne skal bage ca. 20 min. Afkøl – velbekomme!

 

God fornøjelse og tak fordi du læste med.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *